Afzuigkappen

Op zoek naar een nieuwe afzuigkap? Wij loodsen je erdoorheen!

Een afzuigkap zorgt ervoor dat etensluchtjes, dampen en walmen effectief worden afgevoerd uit de keuken. Het vermogen verschilt per kap. Het is daarom belangrijk dat je de juiste versie kiest die voldoende capaciteit heeft om jouw keuken vrij te houden van etensluchtjes.

De meeste apparaten kun je bedienen via druktoetsen op de schouw. Naast druktoetsen zijn er steeds meer afzuigkappen met tiptoets verkrijgbaar. Dit zorgt voor een moderne uitstraling. Sommige nieuwe versies beschikken zelfs over een afstandsbediening om de gewenste stand en verlichting te regelen.

Er zijn veel verschillende soorten afzuigkappen. Wil je een schouw afzuigkap? Inbouw afzuigkap? Of toch liever een onderbouw afzuigkap? Bekijk ons assortiment voor alle opties.

Assortiment afzuigkappen

Soorten afzuigkappen

Schouw afzuigkappen

Schouw afzuigkappen

Schouwmodel afzuigkappen worden aan de wand bevestigd en zijn echte blikvangers in de keuken. Door de diverse mogelijkheden in model en design is de stijl van de keuken met dit type goed te bepalen. Het schouwmodel afzuigkap is de populairste categorie binnen ons assortiment. Klik op “Meer informatie” om meer te leren over de diverse modellen.

Assortiment schouw afzuigkappen Meer informatie
Inbouw afzuigkap

Inbouw afzuigkap

Inbouw afzuigkappen worden in een nieuwe of bestaande schouw gemonteerd. Binnen het assortiment van Keukenloods.nl maken we onderscheid tussen de inbouwunit en plafondunit. Door het inbouwen van deze kappen gaan deze volledig op in het design van de keuken en zie je enkel de onderkant van de afzuigkap. Klik op “Meer informatie” om meer te leren over de diverse inbouwmodellen.

Assortiment inbouw afzuigkappen Meer informatie
Onderbouw afzuigkap

Onderbouw afzuigkap

Binnen het assortiment onderbouw maken we bij Keukenloods.nl onderscheid tussen de onderbouw afzuigkap, vlakscherm afzuigkap en geïntegreerde afzuigkap.

De onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast geplaatst en is deels zichtbaar. Een onderbouw afzuigkap heeft geen zichtbare schouw en beschikt over het algemeen over minder vermogen dan een schouwmodel. Deze kappen zijn voordelig in prijs en in de meeste gevallen is het mogelijk om een klein keukenkastje boven de rand te plaatsen.

Assortiment onderbouw afzuigkappen Meer informatie
Kookveldafzuiging

Kookveldafzuiging

Een van de nieuwste technologieën is ookveldafzuiging. Deze wordt net als de downdraft in het werkblad geplaatst achter of naast de kookplaat. Het verschil met downdraft is dat kookveldafzuiging niet omhoog komt uit het werkblad als deze geactiveerd wordt. Kookveldafzuiging is ook tussen twee domino-elementen te plaatsen. Dit type is niet geschikt voor gaskookplaten.

Assortiment kookveldafzuiging Meer informatie

Belangrijke informatie

  • Er zijn afzuigkappen met en zonder motor, let hierop bij de aanschaf!
  • Downdraft afzuigkappen en werkbladafzuiging zijn niet geschikt voor gaskookplaten.
  • Plasma filters zijn geschikt voor iedere afzuiginstallatie en los verkrijgbaar ten behoeve van recirculatie.

Specificaties

1. Wat is de ideale afmeting voor een afzuigkap?

Een afzuigkap moet minstens zo breed zijn als je kookplaat. Dit is vooral belangrijk bij afzuigkappen die je in of tussen hangende keukenkastjes inbouwt. Kijk voor afzuigkappen die in een nis of schouw geplaats worden, goed naar de maatschets. Heb je meer ruimte voor je afzuigkap? Dan kun je ook voor een groter en opvallender model gaan.

2. Hoeveel afstand moet er zitten tussen afzuigkap en kookplaat?

Het is belangrijk dat afstand tussen de afzuigkap en de kookplaat binnen een bepaalde marge valt. Dit zorgt voor een optimale werking van de afzuigkap en voorkomt gevaarlijke situaties. Als je bijvoorbeeld op gas kookt, heb je te maken met open vuur en als de afzuigkap te dicht op de kookplaat is geïnstalleerd, kan de afzuigkap (in het ergste geval) vlam vatten.

Gaskookplaat
Minimale afstand: 65 centimeter
Maximale afstand: 80 centimeter

Inductie en keramische kookplaat
Minimale afstand: 55 centimeter
Maximale afstand: 80 centimeter

3. Hoe bereken je de benodigde afzuigcapaciteit?

De afzuigcapaciteit van een afzuigkap moet voldoende zijn om je keuken vrij te houden van etensluchtjes, dampen en walmen die vrijkomen tijdens het koken. De maximale afzuigcapaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter per uur (m3) en verschilt per model. Met de volgende formule kun je berekenen hoeveel afzuigcapaciteit jouw afzuigkap ongeveer moet hebben.

Aparte keuken
Afzuigcapaciteit m3 = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 10

Open keuken
Afzuigcapaciteit m3 = Inhoud keuken in meters (hoogte x breedte x lengte) x 20

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de maximale afzuigcapaciteit:
– Een schone, gladde en zo kort mogelijke pijp voert de lucht het beste af.
– Bochten in de pijp verminderen de afzuigcapaciteit met 73 m3 per bocht.

Je zou denken dat meer afzuigcapaciteit altijd beter is, maar dat is niet helemaal waar. Als de afzuigcapaciteit veel groter is dan nodig, wordt ook zuurstof naar buiten afgevoerd. Dat is geen verbetering van de luchtkwaliteit in je keuken.

Afzuigcapaciteit

4. Welke soorten afzuigsystemen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om de meest optimale luchtkwaliteit in je keuken te verzorgen. Dit kan met een luchtafvoer afzuigkap, een recirculatie afzuigkap of een motorloze afzuigkap die je kunt aansluiten op het centrale afzuigsysteem van bijvoorbeeld een appartementencomplex.

Luchtafvoer:
Bij een luchtafvoersysteem worden etensluchtjes via de afzuigkap naar buiten afgevoerd. Afzuigkappen met dit systeem beschikken over een motor waardoor grote hoeveelheden etensluchtjes kunnen worden afgevoerd. Als je een afzuigkap met een luchtafvoersysteem bestelt, houd er dan rekening mee dat je de afvoerslang of buis vaak apart dient te bestellen. Afvoerkanalen zijn over het algemeen verkrijgbaar met een diameter van 12 of 15 centimeter. Voor de meest optimale prestaties van je afzuigkap, kies je voor een afvoerslang of buis met een diameter van 15 centimeter. Afzuigkappen met een luchtafvoersysteem zijn niet geschikt om aan te sluiten op een centraal afzuigsysteem.

Recirculatie:
Heb je geen mogelijkheid om lucht af te voeren naar buiten? Dan kun je kiezen voor een afzuigkap met recirculatiesysteem. Kookdampen worden dan gefilterd en wordt dan als schone lucht terug in de ruimte geblazen. Deze afzuigkappen hebben naast de reguliere vetfilter ook een koolstoffilter die je periodiek dient te vervangen. Je kunt ook kiezen voor een plasma filter. (Die hoef je niet te vervangen.) Deze afzuigkappen zijn geschikt voor elk type woning.

Centraal afzuigsysteem
Een motorloze afzuigkap sluit je aan op het centrale afzuigsysteem van je woning. Etensluchtjes worden via hetzelfde mechanische kanaal afgevoerd als de lucht uit de badkamer en het toilet. Afzuigkappen zonder motor zijn over het algemeen relatief stil en goedkoop. Een nadeel van deze afzuigkappen is dat de afzuigcapaciteit afhankelijk is van je centrale afzuigsysteem en dat je deze niet zelf kunt instellen.

5. Over welke filters beschikt een afzuigkap?

Alle soorten afzuigkappen beschikken over een vetfilter. Hoevaak je de vetfilter moet schoonmaken of vervangen hangt af van de kwaliteit van de filter. Afzuigkappen met een recirculatiesysteem beschikken daarnaast meestal over een koolstoffilter die je niet hoeft schoon te maken. Ook deze filters verschillen in kwaliteit en dat heeft invloed op de levensduur. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van filters is de plasma filter voor afzuigkappen met een recirculatiesysteem. Keukenlucht wordt door een natuurlijke reactie in de filter gezuiverd en schoon terug de ruimte in geblazen. Plasma filters zijn iets duurder, maar daar staat tegenover dat deze filter vrijwel nooit vervangen hoeft te worden.

Filters afzuigkap

6. Hoeveel geluid produceert een afzuigkap?

Een afzuigkap kan flink wat geluid produceren. Vind je dat vervelend? Omdat je bijvoorbeeld een open keuken hebt. Dan kun je kiezen voor een stille afzuigkap. Het geluidsniveau van een afzuigkap wordt uitgedrukt in decibel. Een stille afzuigkap produceert niet meer dan 50 decibel. Keukenloods.nl verkoopt ook een geluidsdemper die op de meeste wandschouw en eilandschouw afzuigkappen (luchtafvoer) past. Hiermee kun je het geluidsniveau met ongeveer 8 dB verminderen.

Trends en ontwikkelingen

Downdraft

Een downdraft afzuigkap is een afzuigkap die in het werkblad gemonteerd wordt. Bij een downdraft afzuigkap worden dampen, geuren en walmen die vrijkomen tijdens het koken meteen van de kookplaat afgevoerd. Hierdoor is de luchtkwaliteit in de keuken beter dan in vergelijking met een traditionele wandschouw afzuigkap of onderbouw afzuigkap. Downdraft afzuigkappen worden geplaatst achter de kookplaat en de meeste modellen zijn alleen zichtbaar als je hem gebruikt. Schakel je de downdraft afzuigkap uit dan verdwijnt hij in het keukenblad en zie je enkel het bedieningspaneel. Er zijn ook modellen beschikbaar met een afstandsbediening om de afzuigcapaciteit te regelen. Een downdraft afzuigkap is een prachtige oplossing voor een kookeiland.

HeadFree Afzuigkappen

Wil jij niet meer je hoofd stoten tegen de afzuigkap? Dan is een HeadFree afzuigkap een uitkomst voor je. Deze afzuigkappen hebben een schuin design, waardoor je niet je hoofd kan stoten als je in pannen roert. Fantastisch toch?

HeadFree Afzuigkap

Hob2Hood

Er worden steeds meer slimme oplossingen bedacht om koken eenvoudiger te maken. Ken je dat je halverwege het koken vergeten bent de afzuigkap aan te zetten? Hier heeft AEG een oplossing voor! Hob2Hood (H2H) is een draadloze verbinding tussen de kookplaat en afzuigkap. De afzuigkap schakelt automatisch in op het moment dat jij de kookplaat aanzet. Met H2H hoef jij je alleen nog maar te focussen op koken en zijn ongewenste etensluchtjes verleden tijd.

Kookveldafzuiging en kookplaat met afzuiging

Op zoek naar hoogstaande techniek voor een hypermoderne keuken? Kies voor een kookplaat met geïntegreerde afzuigkap of kookveldafzuiging (wordt vlak achter of naast de kookplaat gemonteerd). Deze innovatieve afzuigoplossingen voeren etensluchtjes direct van de kookplaat af. Net als downdraft afzuigkappen zijn ze ideaal voor een kookeiland. Bekijk ook eens de kookplaten met afzuiging van BORA

Bora kookplaat met afzuiging

Home Connect applicatie bij Siemens, Bosch, NEFF en Gaggenau

Er zijn afzuigkappen van Siemens, Bosch, NEFF of Gaggenau verkrijgbaar met een Home Connect applicatie voor op je smartphone of tablet. Met deze app kun je gemakkelijk de verlichting en afzuigcapaciteit regelen. Ook kun je je afzuigkap gemakkelijk onderhouden met de Home Connect app.De app kan je bijvoorbeeld een seintje geven als je je vetfilters moet schoonmaken of je koolstoffilters moet vervangen. Geen idee welke filter je dan nodig hebt? De handige app schakelt je direct door naar de online shop voor de juiste filter. Ideaal!