Keuken schoonmaken

Je hebt een nieuwe keuken gekocht en daar heb je veel tijd, maar ook energie in gestopt. Het is daarom van belang dat jouw keuken nog vele jaren meegaat. Het goed schoonmaken van de keuken hoort daarbij. Wij hebben voor jou de belangrijkste schoonmaak tips per keukenstijl, keukenfront en apparatuur samengevat. Wil je graag extra advies en informatie? Bekijk dan ook onze keuzegids voor alles wat je moet weten over het onderhoud en het aanschaffen van jouw nieuwe keuken en/of keukenapparatuur.

Keuzegids

Hoogglans keuken
 

Hoogglans keuken schoonmaken

Hoe je de buitenkant van de kastjes moet schoonmaken is afhankelijk van het soort keuken. Een hoogglans keuken vergt een andere aanpak dan bij een matgelakte keuken. Bij een hoogglans keuken kun je het beste gebruikmaken van een zachte doek of een zachte spons. Het vuil op de hoogglans fronten kan eenvoudig en moeiteloos worden verwijderd, omdat het oppervlak van de hoogglans keuken glad afgewerkt is. Door een zachte doek te gebruiken voorkom je krassen op jouw hoogglans keuken. 

Matte keuken schoonmaken

Een matte keuken schoonmaken vergt een andere aanpak dan een hoogglans keuken. De matte keuken heeft een ruwere structuur en een volledig mat oppervlak. Daarom veroorzaken gekleurde vloeistoffen (bijvoorbeeld rode wijn of koffie) sneller voor verkleuringen. Het schoonmaken van de matte keuken kan het beste met water en zeepsop. Heb je dan nog last van restvlekken? Dan kun je deze weghalen met een mengsel van 30% zeep en een afwasborstel. 

Matte keuken

Kunststof beklede fronten

Kunststof beklede fronten

Fronten die met kunststof bekleed zijn gemakkelijk in onderhoud. Bij het schoonmaken van deze keukenfronten heb je nodig: zachte doek, warm water en een minimale hoeveelheid schoonmaakmiddel. Het is van belang om alleen schone, vuil- en vetvrije schoonmaakdoeken te gebruiken. Als je een echte hardnekkige vlek hebt kun je een kunststofreiniger gebruiken, maar probeer dit middel eerst op een niet zichtbare plek om te controleren of het middel niet te agressief is. Een andere belangrijke tip is om kunststof beklede fronten niet schoon te maken met een schoonmaakmiddel met oplosmiddelen. 

Polymere foliefronten

Polymere foliefronten

Polymere foliefronten zijn eenvoudig te onderhouden. Het schoonmaken van de polymere foliefronten kan gedaan worden met een zachte doek, warm water en een minimale hoeveelheid schoonmaakmiddel. Het is belangrijk om alleen schone, stofvrije en vetvrije schoonmaakdoeken te gebruiken. Je kunt met een warme groene zeepoplossing de resterende vlekken zorgvuldig met eventueel een afwasborstel of nagelborstel verwijderen. Was vervolgens de zeepresten af met lauwwarm water en droog het daarna af met een zeemlap. Een vlek is lastiger te verwijderen wanneer deze ingedroogd is, dus wees hier op tijd bij. Bovendien kunnen agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen leiden tot glansplekken.

Gelakte fronten

Gelakte fronten

Gelakte fronten kunnen schoongemaakt worden met een zachte doek, warm water en een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel. Behandel de fronten alleen met schone, stofvrije en vetvrije schoonmaakdoeken. Verwijder hardnekkige vlekken onmiddellijk. Vuil (zoals zand- of stofdeeltjes) kan krassen op de fronten veroorzaken. Dus zorg ervoor dat de doek zeer zorgvuldig en continu wordt afgespoeld om te voorkomen dat het vuil de gelakte fronten bekrast. 

Hoogglans fronten

Hoogglans-fronten (HPL-plaat, lak, folie)

Het oppervlak van de hoogglans fronten zijn compleet glad afgewerkt, daardoor zijn deze fronten ontzettend gemakkelijk schoon te maken. Het is belangrijk om hoogglans fronten nat te reinigen. Vlekken verwijder je gemakkelijk met warm water en een klein beetje afwasmiddel. Laat vlekken niet indrogen. Vetspatten en vetophopingen kunnen worden weggehaald met een warme en een dunne groene zeepoplossing. Sterk gekleurde substanties en vloeistoffen haal je onmiddellijk weg met water. De beste doek voor een hoogglans front is een katoenen doek. Let er wel op dat deze doek wel helemaal schoon is. Vuil (zoals zand- of stofdeeltjes) kan krassen op de fronten veroorzaken. 

Hoogglans fronten

Hoogglans-fronten (acryl)

Een voordeel van de acryl front is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Dit komt door het glad afgewerkte oppervlak. Om dit front schoon te maken heb je een zachte doek, warm water en afwasmiddel nodig. Gebruik bij het schoonmaken geen microvezeldoek of chemische schoonmaakmiddelen. 

Houten fronten

Houten fronten

Controleer eerst of het wel echt een houten front is. Het kan namelijk ook een houtlook front zijn van kunststof of fineer. Houten fronten kunnen gemakkelijk worden gereinigd door middel van een licht natte doek. Wrijf de natte doek in de richting van de nerf, hierdoor wordt het vuil uit de zeer fijne openingen gehaald. Haal vetspatten en andere vervuiling onmiddellijk weg, deze mogen namelijk niet indrogen. Houd er wel rekening mee dat hout een natuurlijk product is. Door extreem vochtig of extreem droge lucht kan het hout in beweging komen. Ongeacht de lakbescherming kan het hout hierdoor uitzetten of krimpen. Het is daarom van belang om tijdens het koken je afzuigkap aan te zetten en te zorgen voor voldoende frisse lucht. 

Glazen fronten en achterwanden
 

Glazen fronten en achterwanden

Transparant glazen achterwanden kan worden schoongemaakt met milde schoonmaakmiddelen en gewone huishoudelijke glasreinigers. Wanneer chemicaliën of andere sterk bijtende middelen op het glas terechtkomen moet je deze meteen afspoelen met water om het glasoppervlak te beschermen. Bovendien kan krassen en schuren ook het glasoppervlak aantasten. Gesatineerd glas (ondoorzichtig) kan schoongemaakt worden door middel van een spons of doek en een gewone huishoudelijke glasreiniger. Maak geen gebruik van schoonmaakmiddelen die siliconen of zuren bevatten. Gehard glas is een krachtig materiaal, maar niet onverwoestbaar. Pas daarom op voor harde klappen of stoten. Er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt om glas te maken, waardoor er lichte kleurverschillen kunnen optreden. 

Grepen en greeplijsten

Grepen en greeplijsten

Grepen en greeplijsten kunnen schoongemaakt worden met een doek (licht vochtig) en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Het is belangrijk om mechanische wrijving te voorkomen. Mechanische wrijving kan komen door bijvoorbeeld te polijsten met een grote linnen doek. Maar ook door schoon te maken met agressieve of geconcentreerde schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen met azijn. 

beslag

Beslag

Om het uittrekelement soepel te laten lopen, moet de rails schoon worden gehouden. Wanneer stof de uittrekbare geleider binnendringt is het noodzakelijk om dit onmiddellijk te verwijderen met een kwastje. Het beslag is gemakkelijk te onderhouden. Gebruik geen olieachtige middelen om het beslag in te vetten of in te smeren. 

Composiet werkblad
 

Composiet werkblad schoonmaken

Een werkblad van composiet is gemakkelijk te onderhouden. Composietsteen is namelijk een samengesteld product van onder andere mineralen, bindhars en pigmenten. Daardoor is het werkblad niet poreus en gemakkelijk schoon te maken. Bij de dagelijkse schoonmaak of bij lichte vervuiling kun je gebruikmaken van een zachte huishoudelijke schoonmaakmiddel, denk aan Dreft. Vetvlekken kunnen verwijderd worden door een schuurschoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je het werkblad daarna goed afspoelt en droog maakt. Wanneer je last hebt van hardnekkig vuil kun je gebruikmaken van de groene kant van een nylon schuurspons. Kalkvlekken op een composieten werkblad kunnen het beste worden weggehaald met schoonmaakazijn en een wonderspons. Lees meer over het onderhoud van jouw keukenblad.  

Werkblad schoonmaken

Granieten werkblad schoonmaken

Bij de dagelijkse schoonmaak of bij lichte vervuiling kun je gebruikmaken van een mild huishoudelijk schoonmaakproduct, een allesreiniger bijvoorbeeld. Regelmatig het granieten werkblad met impregneermiddel behandelen zorgt ervoor dat het blad langdurig optimaal blijft. Door het impregneren worden de poriën van het blad gedicht, waardoor het blad beter beschermd is. Wanneer je net een nieuwe keuken met een granieten werkblad hebt is het nodig om het werkblad 4 keer achter elkaar te behandelen met impregneermiddel. Vervolgens hoeft dit nog maar 1 of 2 keer per jaar te worden uitgevoerd. Hardnekkige vlekken of aangekoekte resten kunnen verwijderd worden door middel van de glasreiniger van Bling. Laat dit even intrekken en droog het daarna met keukenpapier. Bovendien kun je ook gebruikmaken van aceton, chloor of waterstofperoxide. Let op: daarna moet je wel het werkblad behandelen met het impregneermiddel. Kalkvlekken op een granieten werkblad kunnen het beste worden weggehaald met schoonmaakazijn. Lees wel altijd de aanwijzingen op de verpakking en test het middel eerst op een onopvallende plek.  Lees meer over het onderhoud van jouw keukenblad.  

Werkblad schoonmaken
Granieten werkblad

Bling

De Bling schoonmaakmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om complete keukens schoon te maken. Door de sprays van Bling te gebruiken worden jouw keukenkastjes, werkblad en apparatuur binnen no time efficiënt en grondig schoon. De sprays van Bling zijn allemaal milieuvriendelijk en veilige schoonmaakproducten. Op Keukenloods.nl worden twee verschillende Bling sets aangeboden. Bling onderhoudsset A bestaat uit de RVS spray, glas spray, keuken spray en een keukenwerkdoek. Bling onderhoudsset D bestaat uit de RVS spray, glas spray, keuken spray, werkbladreiniger en keukenwerkdoek. Maar de sprays zijn ook los te bestellen: glas reinigingssprayrvs spray en keuken reinigingsspray.

Apparatuur schoonmaken

Bij de keuken schoonmaken hoort natuurlijk ook de apparatuur. Wil jij weten hoe je het beste de verschillende apparatuur in jouw keuken kan schoonmaken? Wij hebben voor jou een aantal tips verzameld.

 

Inductiekookplaat

Inductiekookplaat schoonmaken

Als je klaar bent met koken is het handig om de inductiekookplaat onmiddellijk af te vegen met warm water en een microvezeldoekje. Ook is het belangrijk om etensresten snel weg te halen, deze kunnen anders aankoeken. Als je wil schoonmaken met een schoonmaakmiddel gebruik dan een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Vervolgens is het van belang om te drogen met een schone doek, hierdoor voorkom je strepen. Lees meer over het schoonmaken van je kookplaat.

Kookplaat schoonmaken
Gaskookplaat

Gaskookplaat schoonmaken

Over het algemeen kan je de gaskookplaat het makkelijkste schoonmaken met warm water en afwasmiddel. De gaskookplaat is opgebouwd uit 2 onderdelen: de pandragers en de gaspitten. De pannendragers zijn vaak het meeste werk om schoon te maken, omdat deze vaak vet zijn. Als je gietijzeren pandragers hebt kan je deze het beste laten weken in kokend water en wat soda. Vervolgens kan je de pandragers na ongeveer een half uurtje schoonmaken met een schuursponsje. Voorkom roest door de pandragers goed te drogen. De gaspitten kun je het beste laten weken in warm water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Als je last hebt van hardnekkig vuil kun je de pandragers en gaspitten insmeren met ammoniak. Plaats ze vervolgens een nacht in een afgesloten plastic zak. Daarna veeg je het vuil gemakkelijk weg met een doek. Lees meer over het schoonmaken van je kookplaat.

Kookplaat schoonmaken
Afzuigkap

Afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de rvs afzuigkap kun je het beste schoonmaken met een schoonmaakmiddel van groene zeep en baking soda. Is jouw afzuigkap van een ander materiaal? Dan kun je de buitenkant het beste schoonmaken met afwasmiddel of groene zeep. Daarna gebruik je een microvezeldoekje om vet en vuil weg te halen. Veeg ten slotte de afzuigkap af met heet water en droog de afzuigkap met een oude theedoek. Lees meer over het schoonmaken van je afzuigkap.

Afzuigkap schoonmaken

 

Koelkast

Koelkast schoonmaken

De eerste stap is om de stekker van de koelkast eruit te halen of de koelkast op de 0-stand te zetten. Wanneer je dit hebt gedaan haal je de koelkast leeg. Daarna maak je een sopje van warm water met neutrale zeep of allesreiniger. Vervolgens begin je bij de waterafvoer. De waterafvoer zit onderin aan de binnenkant van de koelkast. Als je de waterafvoer hebt schoongemaakt begin je met de rest van de binnenkant. Neem alles af en maak het vervolgens goed droog. Let op: vergeet de deurrubbers niet. Bij de deurrubbers hoopt vuil zich op. Wanneer je klaar bent met de binnenkant begin je met het schoonmaken van de buitenkant. De buitenkant kan schoongemaakt worden met hetzelfde sopje. Gebruik wel een schone doek. Ten slotte ruim je de koelkast weer in en stop je de stekker terug in het stopcontact of zet je de koelkast weer op de juiste stand. Lees meer over het schoonmaken van je koelkast.

Koelkast schoonmaken
Magnetron

Magnetron schoonmaken

De hardnekkige vlekken in de magnetron kunnen worden schoongemaakt door een magnetronbestendige kom met water en paar scheutjes schoonmaakazijn 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen te verwarmen. Laat de magnetron wel even afkoelen. Maak vervolgens een sopje met warm water en afwasmiddel. Trek de stekker uit het stopcontact en maak de binnenkant van de magnetron schoon. Neem daarna de magnetron nog af met een schone vochtige doek en droog de magnetron. Begin vervolgens bij de ventilatieopening aan de buitenkant. Gebruik een zachte borstel om de stof uit de ventilatieopeningen te verwijderen. Maak vervolgens de buitenkant schoon met het sopje, daarna met de schone vochtige doek en als laatste droogmaken. Lees meer over het schoonmaken van je magnetron.

Magnetron schoonmaken

Schoonmaakmiddelen
 

Keuken schoonmaken met soda

Soda is veelzijdig en een uitstekende keukenontvetter. Met soda kun je verschillende onderdelen van jouw keuken schoonmaken: keukenkasten, tegels en vloeren. Ook kun je met een mengsel van warm water en soda hardnekkige vlekken van je fornuis verwijderen. Het aanrecht maak je natuurlijk elke keer na het koken schoon, maar als je last hebt van een vetvlek is een mengsel van warm water en soda een goede optie. Soda verwijdert namelijk gemakkelijk vetvlekken van het oppervlak. 

Keuken schoonmaken met schoonmaakazijn

Wil je glanzende oppervlakken schoonmaken, zoals kranen, ramen en spiegels? Dit kan met schoonmaakazijn. Let op dat je geen tafelazijn gebruik in plaats van schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn kan ook helpen bij het elimineren van onaangename geuren. Ook kun je je gootsteen laten schitteren door schoonmaakazijn. Vul de gootsteen met water, doe er een kleine hoeveelheid schoonmaakazijn bij en laat dit een uur weken. 

Witte keuken

Nobilia, Häcker en Impuls keuken schoonmaken

Heb je bovenstaande tips gelezen, maar wil je meer weten? Bekijk dan de brochures van de fabrikant. 

Nobilia Häcker Impuls

Nog vragen?

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via WhatsApp, via de telefoon of via e-mail.

Neem contact met ons op

 
Nog vragen?