Wat is Black Friday?

Black Friday is de dag na Thanksgiving en wordt in Amerika beschouwd als de start van het seizoen om kerstinkopen te doen. De meeste winkels geven op Black Friday kortingen tot wel 80 à 85 procent. 

Thanksgiving Day (Dankzeggingsdag) is in de Verenigde Staten en in Canada een nationale feestdag. Dit is hét familiefeest van het jaar. Het is een christelijk feestdag die zijn oorsprong vindt in 1621. De gevluchte pelgrimsvaders uit Europa vierden toen feest in de Nieuwe Wereld na een geslaagde oogst, die in eerste instantie dreigde te mislukken. Op deze dag dankt men God eigenlijk voor de oogst, maar tegenwoordig danken de Amerikanen voor alle goede dingen in hun leven. In Canada valt Thanksgiving op een eerder moment, namelijk de tweede maandag van oktober, omdat daar de oogst eerder is afgelopen. In Nederland wordt deze dag niet op vergelijkbare wijze gevierd, al viert men in de kerken wel de Dankdag voor Gewas en Arbeid.

Thanksgiving wordt ook wel Turkey Day (Kalkoendag) genoemd, omdat het de gewoonte is dat er kalkoen op het menu staat. Sinds president Harry S. Truman wordt er door de huidige president ook aan één of meerdere kalkoenen gratie verleent, zij worden niet opgegeten.

Thanksgiving valt in de Verenigde Staten op de vierde donderdag in november. Vandaar dat het meestal op de laatste vrijdag van november Black Friday is. Iedereen is deze feestelijke donderdag vrij. De meeste Amerikanen zijn op de vrijdag hierna ook vrij. Mensen hebben dus ruimschoots de gelegenheid om die dag flink te gaan shoppen. Vaak worden deze twee dagen samen met het weekend erna met familie doorgebracht.

Wanneer is Black Friday

Black Friday 2024 is op vrijdag 29 november.  

Bekijk onze Black Friday deals

Wat betekent Black Friday?

Black Friday betekent letterlijk “zwarte vrijdag”. Dit doet ons al snel denken aan “zwarte zaterdag”. Met deze uitdrukking wordt de enorme drukte in het Europese autoverkeer door de massale vakantie-uittocht aangegeven. Er staan dan vaak files van in totaal meer dan 1000 kilometer. De drukte in de winkels op Black Friday zou je kunnen vergelijken met de drukte op de autowegen op de zwarte zaterdagen. Maar waar komt de term Black Friday echt vandaan?

Wat betekent Black Friday?

Black Friday deals

Winkels geven op Black Friday kortingen tot wel 75 procent. In Amerika zorgt dit dan ook elk jaar voor rare en soms zelfs agressieve taferelen. Iedereen wil als eerste de beste producten met hoge korting scoren. Het kan er dan ook behoorlijk wild aan toe gaan. Dit valt in Nederland gelukkig nog wel mee.  

In eerste instantie waren de aanbiedingen op Black Friday vaak op het gebied van elektronica, zoals bijvoorbeeld wasmachines, vaatwassers, televisietoestellen en computers. Inmiddels is dit uitgebreid tot artikelen in bijna alle categorieën. Denk hierbij vooral aan kleding, schoenen, parfum en speelgoed. Dit is zeker interessant wanneer je het sinterklaasfeest in het achterhoofd houdt en nog op zoek bent naar wat leuke lastminute geschenken voor het heerlijk avondje.

Nu het aantal deelnemende webwinkels toeneemt, worden er ook in Nederland elk jaar meer aankopen op deze dag online gedaan. De toenemende interesse in Black Friday in Nederland blijkt ook uit de cijfers die zoekmachines hebben gepubliceerd. In 2015 zochten ongeveer 250.000 mensen naar Black Friday, in 2017 was dit al opgelopen naar 675.000. In de afbeelding hiernaast is de trend van het zoekwoord Black Friday te vinden.

Black Friday deals

Online shoppen versus ‘echt’ shoppen.

Jaren geleden begonnen de fysieke winkels met Black Friday. Nu de online winkels steeds meer in opkomst zijn, doen ook zij hier aan mee. Online shoppen heeft als groot voordeel dat je thuis lekker vanaf de luie stoel kunt winkelen. Je hoeft niet meer in lange rijen achter de kassa’s te staan, wat veel tijd en ergernis scheelt. Nog een fijne bijkomstigheid, je hoeft je niet tussen de andere koopjesjagers en het gedrang met bijbehorende stress hoeft te begeven om een artikel te bemachtigen. Wel kunnen artikelen ook in webwinkels uitverkopen. Dus heb je een bepaald artikel op het oog, wacht dan niet te lang met bestellen.

Toch heeft winkelen in een fysieke winkel ook zijn charme. Naast dat er winkels zijn die bepaalde kortingen alleen geven aan de consumenten die naar de winkel komen. Worden consumenten ook met allerlei extra’s naar de winkel getrokken voor de echte Black Friday winkelbeleving. Hierbij kun je denken aan kleine cadeaus of hapjes en drankjes. Dat maakt Black Friday, ondanks de drukte, tot een gezellig shopfestijn voor jong en oud. Keukenloods.nl heet je ook graag welkom in één van onze winkels. Maar shop je liever online? Onze kortingen zijn zowel online als in de fysieke winkels verkrijgbaar.  

Grijp je kans!

Black Friday begint al om middernacht, dus je kunt wel 24 uur lang gebruik maken van de kortingen. Normaal zijn de aanbiedingen dus alleen deze dag geldig. Bij Keukenloods.nl kun je de hele week profiteren van hoge kortingen.

Wat Black Friday ook is en waar het ook vandaan komt, zie het vooral als een ultieme kans om een flinke kortingsslag te slaan! Juist in Nederland waar ook het Sinterklaasfeest nog door veel mensen wordt gevierd en tevens kerscadeaus aan populariteit winnen, is het leuk shoppen. Voor ons staat Black Friday 2020 natuurlijk ook in het teken van veel kortingen. En dit geldt niet voor één dag, maar voor een hele week lang spectaculaire kortingen op ons assortiment. Noteer 27 november dus alvast in je agenda. Dit wil je niet missen! 

Bekijk onze Black Friday deals

Black friday deals keukenloods