Tijdens koken kan het voorkomen dat een pan overkookt, vet spat of dat de inhoud over de rand morst. Gelukkig kan een kookplaat eenvoudig schoongemaakt worden met de juiste werkwijze. Gebruik voor het schoonmaken geen agressieve middelen of schuurmiddelen. Hiermee kun je de kookplaat of losse onderdelen beschadigen en dat is uiteraard zonde. Hieronder laten we zien hoe je een inductie-, keramische- en gaskookplaat kunt schoonmaken.
Een gaskookplaat bestaat uit onderdelen die je afzonderlijk schoonmaakt. Haal eerst de pannendragers, branderdeksels en -kelken van de gaskookplaat. Zijn ze erg vies? Week ze dan in warm water voordat je aan de schoonmaak begint.
Inductie kookplaten beschikken in de meeste gevallen over een gladde keramische glasplaat die vlak is, zonder uitstekende delen. Omdat de kookplaat zelf nauwelijks heet wordt kan deze na het koken vrijwel direct worden afgenomen met een microvezeldoek of een stuk keukenpapier in combinatie met een sopje. Het grote voordeel van een inductie kookplaat is dat etensresten nauwelijks de kans krijgen om in te branden.
Een keramische kookplaat heeft een plat oppervlak die goed schoon te maken is. De kans dat etensresten inbranden is bij keramisch koken groter dan bij inductie koken. Een keramische kookplaat blijft namelijk lang warm na gebruik. Als het vuil niet wordt verwijderd, gaat het inbranden en dat is lastig te reinigen. In het geval van ingebrand vuil kun je een speciale kookplaatschraper gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen.
Het kan voorkomen dat je per ongeluk de kookplaat beschadigt. In sommige gevallen is het dan niet meer verstandig om de kookplaat te gebruiken. Heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op voor advies.