Gaskookplaat

Gaskookplaat
Op zoek naar een gaskookplaat? Wij loodsen je erdoorheen!
Koken op gas is van oudsher dé manier om eten klaar te maken. Met behulp van gas worden de pannen verwarmd en het eten gekookt. Met draaiknoppen is deze warmte makkelijk in te stellen waardoor je eten zowel kunt laten sudderen als snel koken. Tegenwoordig kun je ook kiezen voor elektrisch koken met een inductie of keramische kookplaat. Ondanks deze innovaties is koken op gas nog steeds een populaire keuze in Nederland. Een van de redenen hiervan is dat innovaties op het gebied van gas ook niet hebben stil gestaan. Hierbij kun je denken aan wokbranders, elektrische vonkontsteking of een pit voor een vispan. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste professionele koks kiezen voor koken op gas. Dus wat zijn precies de voordelen van koken op gas ten opzichte van koken op keramisch of inductie?
 
  1. Koken op gas is de goedkoopste en minst milieubelastende manier van koken.
  2. Je hoeft voor het koken op gas geen speciale pannen aan te schaffen.
  3. Veel gaskookplaten zijn voorzien van een thermokoppel die er voor zorgt dat de gastoevoer stopt als de vlam is uitgewaaid.
  4. Een gaskookplaat kost gemiddeld minder dan een inductie- of keramische kookplaat.
  5. Snelle en goed regelbare verhitting.
  6. Gaskookplaten hebben een lange levensduur.

Top 10 gaskookplaten

Assortiment gaskookplaat

Belangrijke informatie

  • Let erop dat gaskookplaten altijd zonder gasslang worden geleverd.  
  • Je hebt voor koken op gas geen speciale pannen nodig.
  • Gebruik voor inbouw gaskookplaten altijd RVS gasslangen.
  • Rubberen gasslangen moeten regelmatig gecontroleerd worden op lekkage en elke 5 jaar vervangen worden.
  • Gebruik alleen gasslangen met een keurmerk.

Specificaties

1. Aansluiten gaskookplaat

Het aansluiten van een gaskookplaat is niet heel moeilijk maar moet wel nauwkeurig gebeuren. Twijfel je of weet je niet precies waar je mee bezig bent? Laat het dan door een professional doen. Bij het verkeerd aansluiten kan er oververhitting of gaslekkage optreden.

Om een gaskookplaat op de gasleiding aan te sluiten, heb je een gasslang, m24 koppelstuk en teflon tape (gastape) nodig. Tegenwoordig is voor inbouw kookplaten een gasslang van RVS verplicht. Rubberen gasslangen mogen enkel nog gebruikt worden voor vrijstaande gaskookplaten. Rubberen gasslangen kunnen door de warmte namelijk uitdrogen en scheuren waardoor er gaslekkage kan optreden. Een rubberen slang moet dan ook elke vijf jaar vervangen worden.

Een gaskookplaat kun je niet rechtstreeks op de gasslang aansluiten. Gebruik hiervoor een m24 koppelstuk. Draai de teflon tape vijf slagen rechtsom op het schroefdraad van de gaskookplaat en draai vervolgens het koppelstuk op de kookplaat. Gebruik een moersleutel om hem stevig aan te draaien. Sluit vervolgens de gasslang, rechtstreeks aan op het koppelstuk. Hiervoor heb je geen tape nodig, omdat er een rubberen ring in de slang zit.

Heb je alles aangesloten? Controleer goed of er geen gas ontsnapt. Gebruik hiervoor water en sop. Smeer de slang en koppelingen met het sopje in; ontstaan er belletjes? Dan komt er gas vrij en is de aansluiting niet goed. Maak alles los en neem de stappen opnieuw door. Gebeurt er niks? Dan is alles goed afgedicht en kun je jouw nieuwe gaskookplaat zonder problemen gebruiken.

 

Aansluiten gaskookplaat

2. Vlambeveiliging

Een vlambeveiliging is een bewakingssysteem in de gaskookplaat. Gaat de vlam uit door het overlopen van een pan of een windvlaag? Dan stopt de brandstoftoevoer waardoor er geen gas vrijkomt.

3. Energieverbruik

Een gaskookplaat verbruikt gemiddeld 60 m³ gas per jaar. In vergelijking met inductie of keramisch is de gaskookplaat dan ook zuiniger in gebruik. Benieuwd naar mogelijkheden om gas te besparen tijdens het koken? Breng water aan de kook op half tot vol gas en draai dit terug naar de temperatuur waar de saus of het water net kookt. Meer gas zorgt er namelijk niet voor dat de temperatuur nóg hoger wordt maar vooral dat er meer stoom wordt geproduceerd en extra energie wordt verbruikt.

Energieverbruik

4. Nismaten

Bij het bepalen van de juiste kookplaat is de nismaat of uitsparing een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Het is zonde als jouw nieuwe gaskookplaat niet in de uitsparing van je werkblad past. Dus hoe bepaal je dit? Het spreekt waarschijnlijk voor zich maar meet hiervoor de breedte, diepte en beschikbare hoogte van de nis op. Houd er hier rekening mee dat je het meetlint of rolmaat strak houdt, zodat er geen meetverschillen optreden. Twijfel je? Meet het voor de zekerheid dan twee keer op.  

5.

Siemens gas kookplaat
Smeg gas kookplaat
Miele gas kookplaat
AEG gas kookplaat
Bosch gas kookplaat
ATAG gas kookplaat

Trends en ontwikkelingen

Bosch FlameSelect

Er zitten vele voordelen aan het koken op een gaskookplaat. Helaas is het af en toe wel lastig om te zien hoe hoog het vuur precies staat waardoor je even moet bukken om te kijken of hij goed staat. Met de Bosch FlameSelect gaskookplaten is dit verleden tijd. Deze gaskookplaten beschikken over speciale draaiknoppen die negen standen hebben. Hierdoor weet je altijd hoe hoog het vuur staat. Dus nooit meer gissen!

Fusion Volcano gaspit

Koken op gas is nog steeds erg populair. Daarom staan de innovaties op gebied van gas ook niet stil. ATAG heeft drie jaar hard gewerkt aan de Fusion Volcano gaspit van ATAG. Deze gaspit heeft een hete, kernachtige en verticale binnenvlam die gericht is op de onderkant van de wokpan, hierdoor worden ingrediënten in een korte tijd dichtgeschroeid. De speciale wokring zorgt ervoor dat je elke wokpan stevig kunt plaatsen én vrij kunt ronddraaien.