Wasdrogers

Geen tijd of zin om wasgoed aan de lijn te hangen zodat het kan drogen? Dan heb je een wasdroger nodig! Deze handige hulp in het huishouden droogt je kleding binnen enkele uren. Wasdrogers zijn verkrijgbaar in drie soorten. De luchtafvoer-, condens-, en warmtepompdroger. Een aantal belangrijke afwegingen voor de juiste wasdroger zijn de benodigde trommelinhoud, gewenste energieklasse en de plek waar je de droger neer wil zetten.

Wasdrogers bedien je meestal via druktoetsen of draaiknoppen. Er zijn steeds meer wasdrogers verkrijgbaar die over een display beschikken waar je de gekozen instelling en een tijdsindicatie voor het droogprogramma van kunt aflezen.

Assortiment wasdrogers

Soorten wasdrogers

Condensdroger

Condensdroger

Een condensdroger is de opvolger van de luchtafvoerdroger. De innovatie van de condensdroger is dat er geen slang naar buiten én geen gat in de buitenmuur nodig is. Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar vangt dit op. Dit betekent dat je de condensdroger overal kunt neerzetten waar je wilt. De opgevangen warme lucht wordt gecondenseerd tot water. Dit wordt verzameld in een reservoir dat geleegd moet worden. Bepaalde modellen kun je aansluiten op een afvoer zodat je het reservoir niet meer hoeft te legen. Condensdrogers zijn verkrijgbaar tegen een goede prijs/kwaliteit verhouding en verbruiken over het algemeen minder energie dan een luchtafvoerdroger.

Assortiment condensdrogers Meer informatie
Warmtepompdroger

Warmtepompdroger

Een warmtepompdroger heeft net als de condensdroger geen afvoer naar buiten nodig. Een warmtepompdroger is in vergelijking met een condensdroger nóg zuiniger. Dit komt doordat het apparaat droogt op een lagere temperatuur. Wasdrogers zijn flinke energieslurpers en met een warmtepompdroger kun je goed besparen op de energierekening. Een warmtepompdroger verbruikt 60% minder energie dan een condensdroger. Een ander voordeel is dat de aansluitwaarde van het apparaat laag is. Daarom is het vaak mogelijk om een warmtepompdroger en wasmachine op één elektriciteitsgroep te laten draaien. Een warmtepompdroger heeft wel meer tijd nodig om het wasgoed te drogen. Een programma duurt gemiddeld 110 minuten. Daarnaast zijn warmtepompdrogers prijzig in de aanschaf, maar dat verdien je op den duur makkelijk terug door te besparen op de energierekening.

Assortiment warmtepompdrogers Meer informatie
Luchtafvoerdroger

Luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger is de klassieke wasdroger die warme vochtige lucht uit de trommel naar buiten afvoert via een slang. Hiervoor heb je een gat in de muur naar buiten nodig. Een droogprogramma duurt gemiddeld 80 minuten. Luchtafvoerdrogers zijn goedkoop in de aanschaf en drogen het wasgoed snel omdat dit op een hoge temperatuur wordt gedaan. Een nadeel hiervan is dat luchtafvoerdrogers veel energie verbruiken en dit maken ze in verhouding tot condens- en warmtepompdrogers op de lange termijn prijzig.

Assortiment luchtafvoerdrogers Meer informatie

Belangrijke informatie

 • Een luchtafvoerdroger moet warme lucht kunnen afvoeren naar buiten via een slang en een gat in de muur.
 • Bij een condensdroger dien je na enkele droogbeurten het condensbakje te legen.
 • De meeste wasdrogers hebben een draaideur die naar links opent.

Specificaties

1. Hoeveel trommelinhoud heb ik nodig?

De trommelinhoud van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed je per keer kunt drogen. Het is het handigst als je kiest voor een wasdroger met een vergelijkbare vulcapaciteit als je wasmachine zodat het wasgoed zo vanuit de wasmachine de droger in kan.

Een vuistregel voor de geschikte trommelinhoud per huishouden is:

 • 1 t/m 2 personen: vulgewicht t/m 7 kilo              
 • 3 t/m 5 personen: vulgewicht van 8 kilo
 • 5 of meer personen: vulgewicht van 9 kilo of meer

2. Hoeveel energie verbruikt een droger?

Wasdrogers nemen een groot deel van de energierekening van het huishouden voor hun rekening. Met een zuinige wasdroger kun je flink wat geld besparen. De meest spaarzame droger is de warmtepompdroger, gevolgd door de condensdroger en op de laatste plek komt de luchtafvoerdroger. Wasdrogers worden geleverd in energieklassen A+++ tot en met C, waarbij energielabel A+++ staat voor het meest zuinig.

Energieverbruik

3. Welke droogprogrammaís en opties zijn er?

Er zijn verschillende standen die je kunt selecteren voor het gewenste droogresultaat. Dit zijn de meest voorkomende programma’s:

 • Kastdroog

Na dit droogprogramma kan het wasgoed direct de kast in.

 • Strijkdroog

Het wasgoed blijft nog een beetje vochtig waardoor je het eenvoudig kan strijken.

 • Opfrisprogramma

Kort gedragen of muffe kleding door bijvoorbeeld lichte sigarettenrook kan na het opfrisprogramma weer worden aangetrokken.

Een aantal handige functies van luxere wasdrogers:

 • Startuitstel of eindtijduitstel

Wil je graag dat de wasdroger op een bepaald tijdstip klaar is omdat het beter uitkomt? Vanwege werk of lagere energiekosten ‘s nachts? Dan kun je het tijdstip zelf bepalen met startuitstel of eindtijduitstel.

 • Display met resttijdindicatie

Deze functionaliteit is handig als je tijdens het droogprogramma wil weten hoe lang het apparaat nog nodig heeft om het programma af te ronden of als je snel wil controleren welk programma je hebt ingesteld.

4. Hoeveel geluid produceert een droger?

Als de wasdroger op een plek waar je niet wilt dat hij veel geluid produceerd (bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer), kun je ook kiezen voor stille modellen. Het geluid dat een wasdroger produceert wordt gemeten in decibel. Een zeer stil model maakt niet meer geluid dan 63 decibel. Iets minder stille modellen produceren tussen de 63 en 65 decibel.

5. Wat is condensatie-efficiŽntie?

Een condensdroger kan voor een toename van vochtige lucht in huis zorgen. Dit is ongezond en kan een minder goed verwarmd huis tot gevolg hebben. Daarnaast is er kans op schimmelvorming in de ruimte waar het apparaat staat. Door de condensdroger in een goed geventileerde ruimte te plaatsen, voorkom je dit.

De condensatie-efficiëntie geeft aan hoeveel procent van het vocht uit de wasdroger in huis terecht komt. Bij condensatie-efficiëntie A is dit 10%, en bij condensatie-efficiëntie B is dat 20%.

Trends en ontwikkelingen

÷KOFLOW-systeem

Bij AEG wasdrogers met het ÖKOFLOW-systeem hoeft er maar één filter schoongemaakt te worden in plaats van twee. Dit zorgt voor betere droogprestaties en maakt deze apparaten zuiniger dan reguliere drogers.

Advies nodig?

Heb jij een vraag over een product of kunnen wij jou helpen met het plaatsen van een bestelling? Dat doen wij graag! Ons team staat zeven dagen per week voor jou klaar. Je kunt ons telefonisch bereiken via 0226-355340 of mailen op info@keukenloods.nl.


Neem contact met ons op