Nieuwe energielabels

Sinds maart 2021 heeft witgoed nieuwe energielabels. Deze nieuwe schaal geeft meer duidelijkheid over de zuinigheid van het apparaat. Daarnaast zijn de producten opnieuw ingedeeld: Een zuinige wasmachine met een A+++ label kan nu bijvoorbeeld ingedeeld zijn als D.

Apparaten zijn dankzij de nieuwe energielabels niet minder zuinig. Ze zijn enkel opnieuw ingedeeld in de schaal van G tot A. De hoogste klassen worden hierbij vrijgehouden voor nog zuinigere apparaten in de toekomst.

De volgende apparaten hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel:
 

  • Wasmachines
  • Was-droogcombinaties
  • Koelkasten
  • Vriezers
  • Wijnkoelkasten
  • Vaatwassers


Aanleiding nieuwe energielabels

Veel nieuwe producten zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze bij de oude schaal onder A++ of A+++ vielen, met uitzonderlijke gevallen van A+++-50%. De oude schaal bood dus geen ruimte meer om te groeien. Apparaten zijn daarom opnieuw beoordeeld en ondergebracht in een andere klasse. Daarnaast zijn er nog andere aanpassingen doorgevoerd.

Verschil met oude energielabels

De nieuwe labels verschillen niet alleen qua schaal van de oude variant. Zo kun je nu een QR-code scannen voor extra informatie bij EPREL, een Europese database waar alle producten geregistreerd staan. Ook zijn andere gegevens, die al op de voorgangen voorkwamen, iets aangepast. Dat verschilt per productgroep.

Nieuwe energielabels voor vaatwassers

De oude energieklasse voor vaatwassers werd berekend op basis van het eco-programma. Dat is nog steeds zo. Wel nieuw is dat de duur van het eco-programma nu ook op het nieuwe label staat. Ook vind je het water- en energieverbruik op basis van 100 wasbeurten, in plaats van het verbruik per jaar. Dit is betrouwbaarder omdat niet iedereen de vaatwasser even vaak aanzet. Het geluidsniveau is meeverhuisd naar het nieuwe label, en heeft een extra aanduiding gekregen. Met A, B, C en D wordt aangegeven hoe stil de vaatwasser in verhouding met andere varianten is.

 
Nieuwe energielabels voor vaatwassers

Nieuwe energielabels voor wasmachines

Voor de bepaling van de nieuwe energieklasse wordt het eco 40-60 programma gebruikt. Sommige oudere modellen beschikken hier nog niet over. Het programma is wel verplicht voor nieuwe wasmachines.

Het geluidsniveau van de apparaten is voortaan beter te vergelijken: dit krijgt namelijk een eigen schaal van A tot D. Hierdoor kun je niet alleen zien hoe stil de wasmachine is, maar ook hoe dat zich verhoudt met andere apparaten uit deze klasse. Ook is het verbruik per 100 cycli te vinden op het nieuwe energielabel in plaats van per jaar.

Nieuwe energielabels voor wasmachines

Nieuwe energielabels voor koelkasten

Het nieuwe energielabel voor koelkasten is vrijwel hetzelfde gebleven. Het jaarlijks energieverbruik staat erop en de koel- en vriescapaciteit. Het geluidsniveau is daarnaast uitgebreid met de nieuwe schaal van A tot D.

Ditzelfde geldt voor wijnkoelkasten. De capaciteit uitgedrukt in aantal wijnflessen en het geluidsniveau is ook zichtbaar op het nieuwe label.

 
Nieuwe energielabels voor koelkasten