Veel gestelde vragen over wasmachines

Wasmachines zijn er in veel soorten en maten. En ook de technologie staat niet stil, 6-motionEco bubble en AddWash zijn slechts een greep uit de nieuwste technieken. Dit maakt het wassen en drogen een stuk makkelijker maar het kiezen van de juiste machine helaas niet. Wij helpen je graag te navigeren door alle technologieën, specificaties en mogelijkheden. Twijfel je nog over je keuze of wil je extra advies? Bekijk dan onze keuzegids. Ook staat onze klantenservice tot je beschikking voor advies en vragen.

Was-Droogmachine Technologie

We hebben de belangrijkste was-droogmachine technologieën voor je uitgelicht. Heb je verder vragen over een product feature? Laat het ons weten via WhatsApp, e-mail, chat of telefoon.

Veel gestelde vragen over wasmachines

Wasmachines zijn onmisbaar in ieder huishouden. De keuze van het soort wasmachine hangt af van jouw huishouden. Heb je een groot gezin en komt er geen eind aan de bodem van de wasmand? Dan is het een goed idee om te kijken naar wasmachines die energiezuinig zijn en een grote vulinhoud hebben. De aanschafprijs is wat hoger maar je bespaart hier op lange termijn geld mee. Ook wasmachines met de mogelijkheid om was toe te voegen kunnen je helpen de bodem van de wasmand te bereiken. Al is het maar van korte duur.  

Wasmachines zijn er in veel soorten en maten. En ook de technologie staat niet stil, 6-motion, Eco bubble en AddWash zijn slechts een greep uit de nieuwste technieken. Dit maakt het wassen en drogen een stuk makkelijker maar het kiezen van de juiste machine helaas niet. Wij helpen je graag te navigeren door alle technologieën, specificaties en mogelijkheden. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen op het gebied van wassen. Twijfel je hierna nog over je keuze of wil je extra advies? Bekijk dan onze keuzegids. Ook staat onze klantenservice dagelijks tot 22:00 tot je beschikking voor advies en vragen.

Laten we beginnen.

Hoe werkt een wasmachine?

We beginnen bij de basis. Je vuile wasgoed gaat in de wasmachine en gemiddeld 1,5 uur later is het weer helemaal schoon. Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe een wasmachine eigenlijk werkt? We lichten kort de stappen toe die een wasmachine doorloopt.

 1. Wasmachine wordt aangezet.
 2. Deurslot wordt geactiveerd.
 3. Water wordt de wasmachine ingepompt.
 4. Water gaat via de slang naar het zeepbakje en vervolgens door naar de trommel.
 5. Het waterniveau stijgt en lucht in de trommel wordt naar de drukschakelaar gedrukt.
 6. Als de druk hoog genoeg is sluit de drukschakelaar de watertoevoer af.
 7. De trommel begint met draaien en mengt het wasgoed met water en wasmiddel.
 8. Het water wordt naar de ingestelde temperatuur verwarmd.
 9. Wanneer het wasgoed schoon loopt het water via de afvoerslang uit te trommel
 10. De trommel loopt vervolgens weer vol met schoon, koud water en de trommel begint weer met draaien om het wasmiddel uit het wasgoed te krijgen.
 11. Wanneer al het wasmiddel uit het wasgoed is gespoeld wordt het water weer afgepompt.
 12. De laatste stap is het centrifugeren. Door de trommel heel snel te laten draaien komt ook het laatste water uit het wasgoed.

Wat kost een wasmachine per jaar?

Niet onbelangrijk zijn de kosten per jaar van een nieuwe wasmachine. Voor een wasmachine zijn deze opgebouwd uit stroom, water, wasmiddel, afschrijving en onderhoud. We laten hieronder de kosten van het wasmiddel, afschrijving en onderhoud even voor wat het is en kijken enkel naar kosten van het energie- en waterverbruik per jaar. 

Wat kost een wasmachine per jaar?
We beginnen met de kosten van een wasmachine. Op het energielabel kun je vinden hoeveel kWh een wasmachine per jaar verbruikt, dit is op basis van 220 wasbeurten. Het aantal kWh maal de stroomprijs zijn de energiekosten per jaar. Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie een wasmachine verbruikt. Gemiddeld kost een wasmachine tussen de €25 en €50 aan energie per jaar (o.b.v. 4 wasbeurten per week).

Daar komen de kosten van het waterverbruik nog bij. Kijk op het energielabel hoeveel water een wasmachine verbruikt per jaar en vermenigvuldig dit met de waterprijs per liter. Gemiddeld kost een wasmachine €16 euro aan water per jaar (o.b.v. 220 wasbeurten en een verbruik van 55,6 liter per wasbeurt).

We geven hier een rekenvoorbeeld van de wasmachine Siemens WM16W461NL, een vrijstaande wasmachine met een vulinhoud van 8kg. Op het energielabel kun je vinden dat deze in de categorie A+++ valt, 137 kWh per jaar en 9900 liter verbruikt.

In Nederland ligt de gemiddelde prijs van kWh elektriciteit rond de €0.20, dit nemen wij in dit voorbeeld dan ook als uitgangspunt. Deze wasmachine kost 137 * 0,2= € 27,40 aan stroom per jaar.

Voor het berekenen van de waterkosten nemen wij € 0,0013 per liter als uitgangspunt. De Siemens WM16W461NL kost 9900 * 0,0013 = € 12,87 per jaar.

In totaal kost deze wasmachine €40,27 per jaar en 18,30 cent per wasbeurt.

Welke wasprogramma’s zijn er ?

Je oude wasmachine staat waarschijnlijk vol met wasprogramma’s, opties en functionaliteiten. Maar weet je ook waarvoor je deze gebruikt? Want laten we eerlijk zijn, we lezen niet altijd de handleiding woord voor woord door. Gelukkig geeft de naam van het wasprogramma wel aan waarvoor je deze kunt gebruiken. Toch nemen we hieronder de meest gebruikte programma’s even kort met je door.

Veelgebruikte wasprogramma’s

Katoen:
Het wasprogramma katoen is het meest energiezuinig. Deze is geschikt voor het wassen van katoen en textiel zoals handdoeken en beddengoed. Met dit programma kun je kiezen voor diverse temperaturen.
Fijne was: Het programma voor fijne was is speciaal voor fijngevoelige materialen zoals jurken, rokken maar ook gordijnen. Het wasprogramma wast gemiddeld op 30 graden.
Synthetisch: Het wasprogramma speciaal voor synthetisch wasgoed wast op 40 graden. Deze is geschikt voor materialen die niet gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals blouses en overhemden.
Gemengde was: Het wasprogramma “gemengde was” is speciaal voor het wassen van wasgoed van materialen zoals synthetisch, katoen of gemengde weefsels. Het programma draait op 40 graden en is geschikt voor maximaal 4 kilo.
Extra spoelen: Merk je dat er soms wat wasmiddel achterblijft in de kleding? Dan kun je ervoor kiezen het wasgoed nog een keer extra te spoelen met het programma “extra spoelen”.
Spoelen en centrifugeren: Sommige materialen kunnen niet tegen de wasprogramma’s van een wasmachine en moeten op de hand gewassen worden. In dit geval kun je de wasmachine toch gebruiken voor het uitspoelen en centrifugeren van de was.

Hoe maak je een wasmachine schoon?

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar ook een wasmachine moet schoongemaakt worden. Wij adviseren, bij een gemiddeld gebruik van 4 wassen per week, de wasmachine één keer per maand schoon te maken. We snappen dat iedereen het druk heeft en er niet op zit te wachten om ook nog eens de wasmachine schoon te maken. Maar hoe schoner de wasmachine zelf is, hoe schoner jouw was er weer uitkomt. Daarnaast verlengt regelmatig schoonmaken de levensduur van de wasmachine. Dus het loont wel om hier wat tijd voor vrij te maken. Richt je met het schoonmaken van de wasmachine op het ontkalken, verwijderen van vetluis, en reinigen van het zeepbakje.

Wasmachine ontkalken
De wasmachine ontkalken neemt gelukkig niet veel tijd in beslag. Giet een flinke scheut natuurazijn of een halve kop soda in de lege wasmachine en laat deze draaien op 90 graden. De hoge temperatuur in combinatie met het schoonmaakmiddel lossen het kalk op. Een bijkomend voordeel is dat ook vet en vuil wordt opgelost waardoor de wasmachine en de was weer lekker ruiken.

Vetluis verwijderen
Vetluis klinkt erger als het is, het heeft niks te maken de kleine beestjes die jeuk veroorzaken. Vetluis is een combinatie van haren, huidschilfers, vetten en restjes wasmiddel die overblijven na regelmatig wassen op lage temperatuur. Vetluis hoopt zich op in de machine maar ook in manchetrand. Gebruik een oud doekje of keukenpapier om het vetluis van de manchetrand te verwijderen. Vetluis in de machine lost ook op tijdens het ontkalken met natuurazijn. Heb je geen natuurazijn in huis? Geen probleem je kunt ook vaatwastabletten gebruiken om vetluis tegen te gaan. Het anti-vetmiddel van de tabletten helpt ook tegen het vet.

Zeepbakje reinigen
Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze met de hand schoon met wat wasmiddel. Ook is het mogelijk om hem mee te laten draaien in de vaatwasmachine. Maak vervolgens de ruimte schoon waar het laadje inzit, ook hier kunnen zeepresten inzitten.

Welke soorten wasmachines bestaan er?

Keukenloods.nl beschikt over een groot assortiment wasmachines en drogers in diverse prijsklasse en van diverse topmerken. Om het overzichtelijk te houden hebben we alles verdeeld in vier categorieën: vrijstaande wasmachines, inbouw wasmachines, was-droogcombinaties en drogers.

Vrijstaande wasmachine
De meest verkochte wasmachine is de vrijstaande. Bij vrijstaande wasmachines kun je kiezen tussen een voorlader of bovenlader. Een bovenlader wasmachine is smaller als een voorlader en neemt minder ruimte in. Het wasgoed stop je, zoals de naam het al zegt, aan de bovenkant in de trommel. Bij een voorlader wasmachine stop je het wasgoed aan de voorkant in de trommel. Deze is erg handig omdat je, als je dat wilt, er een droger op kunt zetten met een stapelkit.

Inbouw wasmachine
Inbouw wasmachines zijn ideaal wanneer je deze in de (bij)keuken wilt zetten. Het design van de voorzijde van de wasmachine is afgevlakt en voorzien van scharnierpunten zodat je er een frontdeurtje op kunt monteren. 

Was-droogcombinatie
Wanneer je geen ruimte hebt voor een wasmachine én een droger is de was-droogcombinatie perfect. Dit twee-in-een apparaat bespaart ruimte en is uitgerust met een combi programma waarin je kleding wordt gewassen en gedroogd.

Kies jouw ideale wasmachine

Ieder huishouden is anders. Bij iedereen past dus ook een ander soort wasmachine. Ze hebben een lange levensduur, bedenk daarom vooraf goed welke specificaties voor jou belangrijk zijn. Heb je vragen of wil je meer informatie? Bel dan naar 0226-355340 of maak een afspraak in een van onze showrooms