Gasfornuis

Gasfornuis

Op zoek naar een gasfornuis? Wij loodsen je erdoorheen!

Het gasfornuis is een van de meest bekende en meest gebruikte uitvoeringen in Nederland en dat is niet voor niets. De hoeveelheid gas is eenvoudig met draaiknoppen in te stellen waardoor je een gerecht zowel kunt laten sudderen als snel laten koken.

Tot op heden is koken op gas de goedkoopste manier van koken. Ook zijn de innovaties op het gebied van gas niet achtergebleven, je hebt nu onder andere de keuze uit gasfornuizen met wokbranders, vonkontsteking, een pit voor een vispan en een fry top. Daarnaast is een fornuis met gaskookplaat goedkoper in vergelijking met andere uitvoeringen.

Assortiment gasfornuis

Belangrijke informatie

  • Gasfornuizen worden geleverd zonder gasslang.
  • Plaats het fornuis niet in de buurt van spullen die kunnen beschadigen door hitte.
  • Gebruik bij het reinigen van je gasfornuis geen schuursponsjes of andere agressieve schoonmaakmiddelen.

Specificaties

1. Aansluiten

Het aansluiten van een gasfornuis is niet heel ingewikkeld maar moet wel nauwkeurig gebeuren. Bij fouten kan er gas ontsnappen en wij hoeven niet uit te leggen wat voor gevaar dit kan opleveren. Twijfel je of je dit wel zelf kan of weet je niet helemaal waar je mee bezig ben? Laat het dan door een professionele installateur doen.

Voor het aansluiten van een gasfornuis heb je een gasslang, een m24 koppelstuk en teflon tape (gastape) nodig. Tegenwoordig is voor inbouw kookplaten een gasslang van RVS verplicht. Gasslangen van rubber mogen alleen nog gebruikt worden voor vrijstaande gaskookplaten. Deze gasslangen kunnen namelijk uitdrogen en scheuren door de warmte waardoor er gaslekkage kan optreden. Gebruik je wel een rubberen slang? Onthoudt dan dat deze elke 5 jaar vervangen dient te worden.

Voor het aansluiten van een gasfornuis op de gasslang heb je het m24 koppelstuk nodig. Draai de teflon tape vijf slagen rechtsom op het schroefdraad van het gasfornuis en draai vervolgens het koppelstuk op het gasfornuis.  Draai hem stevig aan met een moersleutel. Sluit de gasslang vervolgens rechtstreeks aan op het koppelstuk.

Heb je alles aangesloten? Controleer dan vervolgens goed of er geen gas ontsnapt. Smeer de slang en koppelingen in met een sopje, ontstaan er belletjes? Dan komt er gas vrij en is de aansluiting niet goed. Doorloop alle stappen opnieuw. Geen luchtbelletjes? Dan is alles goed afgedicht en kun je jouw nieuwe gaskookfornuis zonder problemen gebruiken.

Hou er goed rekening mee dat je de gasslang niet achter het fornuis mag laten lopen. Je moet te allen tijde voorkomen dat de gasslang te heet wordt.

Aansluiten

2. Vlambeveiliging

Vlambeveiliging is een bewakingssysteem die in de gaskookplaat zit ingebouwd. Dit systeem zorgt ervoor dat wanneer de vlam dooft, door bijvoorbeeld wind of water de brandstoftoevoer stopt waardoor er geen gas meer vrijkomt.

3. Soorten ovens

Gasfornuizen zijn verkrijgbaar met verschillende soorten ovens. In grote lijnen zijn er vier soorten ovens te onderscheidden; conventionele oven, gasoven, heteluchtoven en de multifunctionele oven.

Conventionele oven:
De conventionele oven is de oven zoals je deze kent van vroeger, twee verwarmingselementen aan de binnenzijde van de oven,  één in de bovenkant en een aan de onderkant. Boven- en onderwarmte zijn vaak apart te regelen maar verder beschikt de oven niet over extra functies. Hierdoor zijn conventionele ovens relatief goedkoop.

Gasoven:
Een gasoven wordt verwarmd door een gasbrander onderin de oven. Dit type oven is vaak ook voorzien van een (elektrische) grill en hetelucht functie. De hetelucht functie verspreidt warmte gelijkmatig door de oven met behulp van een ventilator. Hierdoor garen gerechten gelijkmatig.

Gasovens bedien met je met voorgeprogrammeerde draaiknoppen voor temperaturen tussen 140 en 280 graden. Een groot voordeel van de gasoven is dat de luchtvochtigheid tijdens het bakken hoog blijft waardoor vlees en vis mals blijft.

Heteluchtoven:
Een heteluchtoven is een elektrische oven die warmte met een ventilator gelijkmatig door de oven verspreidt. Hierdoor worden gerechten gelijkmatig gegaard en is het niet nodig om deze middenin de oven te zetten. Heteluchtovens zijn sneller op temperatuur dan andere ovens.

Multifunctionele oven:
Een multifunctionele oven is een elektrische heteluchtoven met meer bakmogelijkheden. Een multifunctionele oven is uitgebreid met bijvoorbeeld, een pyrolyse reinigingssysteem, een ontdooistand of een stoomfunctie.

Trends en ontwikkelingen

Wokbranders

Wil je ook kunnen wokken op jouw gasfornuis? Veel gasfornuizen zijn tegenwoordig voorzien van een wokbrander waarmee je heerlijke gezonde gerechten in een handomdraai kunt klaarmaken.

Wokbranders

Frytop

Boretti heeft gasfornuizen met een zware RVS bakplaat waar je vlees, vis en groentes tegelijk op kunt bakken, zonder pannen te gebruiken, de frytop. Deze is gemaakt van verschillende lagen staal en zeer warmvast. Dit zorgt ervoor dat vlees of vis direct wordt dichtgeschroeid waardoor smaak en vitamines goed behouden blijven. Voor het koken op een frytop is olie of boter is bijna niet nodig, dit maakt het extra gezond!

Frytop

Thermobeveiliging

Thermobeveiliging staat ook bekend als vlambeveiliging. Dit systeem zorgt ervoor dat wanneer de vlam dooft de brandstoftoevoer stopt. Hierdoor ontsnapt er geen gas en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Thermobeveiliging

Dual Fuel wokbrander

Gasfornuizen van Boretti met een Dual Fuel wokbrander geven je de mogelijkheid om zowel krachtig te wokken als zacht te sudderen. De Dual Fuel wokbrander heeft een binnenste en buitenste ring die je apart kunt regelen om de pan van de gewenste verhitting te voorzien.

Dual Fuel wokbrander