Veelgestelde vragen en antwoorden over ovens

Op het gebied van ovens is veel keuze. Daarom is het handig om voordat je tot aanschaf over gaat, eerst duidelijk te hebben aan welke eisen jouw oven moet voldoen. Je kunt letten op het type oven, de afmetingen maar uiteraard ook de functionaliteiten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Om je op weg te helpen beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen. Wil je meer informatie over ovens en weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe oven? Ga dan naar de Keuzegids ovens.

Hoe werkt een oven?

Een oven wordt verwarmt door een verwarmingselement. De meeste ovens hebben boven en onder een verwarmingselement, met een draaiknop kun je ervoor kiezen om alleen gebruik te maken van boven- of onderwarmte of ze allebei aan te zetten. De keuze hangt af van het te bereiden gerecht.  

Heteluchtovens hebben nog een verwarmingselement, deze zit achterin en zie je meestal niet omdat er een afdekkap voor zit. Daar zit ook de ventilator welke de warme lucht door de oven verspreidt. Iedere oven heeft daarnaast een temperatuurregelaar. Deze staat in verbinding met de temperatuursensor in de oven. Is het te koud of de warm in de oven, dan gaat het verwarmingselement aan of uit.

Wat is een conventionele oven?

De conventionele (‘gewone’) oven is nog steeds het meest gebruikte type oven. Staat er in een recept een aanwijzing over de temperatuurinstelling van de oven? Dan wordt hier eigenlijk altijd uitgegaan van de instelling voor een conventionele oven. Deze maakt gebruik van boven- en onderwarmte. Aan beide kanten wordt eenzelfde temperatuur bereikt. Maar dat wil niet zeggen dat de warmte uiteindelijk gelijkmatig verdeeld wordt. Om die reden worden er bij recepten vaak ook aanwijzingen gegeven over de positie van de bakplaat. Denk bijvoorbeeld aan plaatsing in het midden, of juist laag in de oven.

Wat is een combi-oven?

De combi-oven is in de basis hetzelfde als een conventionele oven, maar biedt meer mogelijkheden. Dit type oven is een oven en magnetron in één. Opwarmen, bakken, ontdooien: het kan allemaal. Heb je weinig ruimte in je keuken maar hou je van koken en bakken? Dan is deo Combi oven echt iets voor jou. Om die reden wordt er ook vaak gekozen voor een combi-magnetron. Deze is voorzien van hetelucht en onderwarmte, waardoor je er een croissantje of pizza in kunt bakken. De combi magnetron is alleen niet toereikend wanneer je regelmatig bakt, of graag ingewikkelde baksels maakt. 

Conventionele oven

Wat is een stoomoven?

Op zoek naar een oven met nog meer opties? Dan kan de stoomoven interessant zijn. Dit type oven heeft een heel andere werking dan de conventionele oven en combi-oven. Waar de conventionele en combi oven gebruik maken van stralingswarmte, gebruikt een stoomoven waterdamp (stoom) om voedsel te verwarmen. Groot voordeel van deze manier van verwarmen, is dat voedingsstoffen en smaak beter vastgehouden worden. In principe kan een hele maaltijd bereid worden met de stoomoven; zowel vis, vlees als groente kunnen er namelijk in klaargemaakt worden. Stoomovens zijn weer onder te verdelen in verschillende soorten. Er zijn ovens die gebruik maken van hogedruk, waarbij in de verwarmde oven water geperst wordt. Dat water verdampt door de warmte, waardoor stoom ontstaat. Dit werkt alleen wanneer de oven minimaal 100°C bereikt. Er zijn ook hogedrukovens waar de stoom buiten de oven opgewekt wordt, waarna de stoom de oven in wordt geblazen. In deze variant kan er op een lagere temperatuur gestoomd worden. Let op: bij stoomovens is dus geen sprake van het traditionele bakken. Er zijn wel combi-stoomovens, die zowel een stoomstand als een hete lucht stand hebben.  

Op welke temperatuur warm je een oven voor?

In de meeste recepten wordt vermeld op welke temperatuur het gerecht in de oven klaargemaakt moet worden. Belangrijk is dat de oven eerst goed wordt voorverwarmd, zodat de goede temperatuur bereikt wordt. Bij elektrische ovens duurt het voorverwarmen meestal 10 tot 15 minuten. Bij gasovens duurt het maximaal 10 minuten. Om voor te verwarmen zorg je er eerst voor dat de oven helemaal leeg is. Stel de oven daarna in op de juiste temperatuur. Dit is de temperatuur die wordt aangegeven in het recept. Hoe dit werkt hangt af van de oven. Zo zijn er op sommige apparaten draaiknoppen, om het juiste aantal graden in te stellen. Er zijn echter ovens waarop dit wordt aangegeven met behulp van verschillende standen (bijvoorbeeld stand 1 tot 9). Om de oven dan goed in te kunnen stellen, is het belangrijk dat je weet welke stand bij welke temperatuur hoort. Dit kun je terugvinden in de handleiding van de oven. Geen handleiding meer? Zoek dan online, want daar zijn de meeste handleidingen gewoon terug te vinden. Veel ovens hebben naast een temperatuurknop ook een timer. Door de timer in te stellen op 10 of 15 minuten, hoef je zelf de voorverwarmtijd niet in de gaten te houden. 

Welke pannen zijn geschikt voor in de oven?

Let op: niet alle pannen kunnen in de oven. In sommige gevallen staat er op een pan specifiek vermeld of deze in de oven kan of niet. Helaas is dat lang niet altijd het geval, dus dan is het een kwestie van logisch nadenken. Zitten er aan een pan kunststof handvatten of een kunststof handgreep aan het deksel? Dan zijn deze niet geschikt voor de oven. Heb je een pan die wel in de oven kan, maar heeft het deksel van de pan een plastic handgreep? Dan is het probleem makkelijk op te lossen door in plaats van een deksel aluminiumfolie te gebruiken. Dit werkt in de oven net zo goed als een deksel. Overigens kunnen sommige kunststof en houten handgrepen een temperatuur tot 170 graden Celsius prima doorstaan. Het vervelende is dat je dit, wanneer je niet zeker weet of dit kan, eerst zal moeten uittesten. Dit lukt niet altijd zonder schade. Pannen die volledig van metaal zijn kunnen prima in de oven. Ook gietijzer kan hoge temperaturen prima doorstaan. Gietijzeren pannen zijn vaak braadpannen, met een dikke bodem die aanbranden voorkomt. 

Pannen

Hoe maak je een oven schoon?

Tijdens het bakken ontstaat in de oven al snel een zwarte, lastig te verwijderen aanslag. Daarnaast kunnen er etensresten aan de bodem, zijkanten en roosters vastkoeken. Er zijn ovens die een schoonmaakstand hebben. Dit is natuurlijk ideaal. Maar ook zonder zo’n schoonmaakstand is het schoonmaken van de oven niet altijd zoveel werk als dat het lijkt.

Water en afwasmiddel
Het is slim om tijdens het schoonmaken de warmte van de oven in je voordeel te gebruiken. Doe dit door de oven in te stellen op 60 graden Celsius. Giet vervolgens twee kopjes water met een scheut afwasmiddel over de bodem van het apparaat. Sluit te deur en laat de oven een uur aan op deze warmtestand aan. Door de warmte verdampt het water op de bodem. Vervolgens zorgt de stoom die hierdoor ontstaat ervoor dat het vuil los komt. Laat na een uur de oven afkoelen en veeg met een doek de vuilresten eruit.

Water en citroen
Heb je een oven die niet op 60 graden ingesteld kan worden? Vul dan een ovenschaal met water, sap van een halve citroen en een in stukjes gesneden citroenschil. Zet het keukenapparaat dan aan op de hoogste stand en laat het verdampende water een kwartier lang het werk doen. Na afkoelen kun je de oven vervolgens gemakkelijk reinigen met een doek.

Ovenreiniger
Er zijn ovenreinigers te koop van verschillende merken, die in principe allemaal dezelfde werking hebben. De reinigers lossen voedselresten en vet op, zonder schadelijke stoffen. Het enige dat je hoeft te doen is de oven inspuiten, de boel even in laten werken, en het losse vuil daarna verwijderen met een doekje.

Kies een oven die bij jouw situatie past

Door het grote aanbod aan verschillende ovens, wordt de keuze voor de beste oven voor jouw situatie er niet gemakkelijker op. Wil je meer informatie hebben over bepaalde type oven of advies over welke het beste past bij jou? Aarzel dan niet en neem contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze showrooms.

0226-355340

Oven Technologie

We hebben de belangrijkste oven technologieën voor je uitgelicht. Heb je verder vragen over een product feature? Laat het ons weten via WhatsApp, e-mail, chat of telefoon.