Terrazzo werkblad

Terrazzo werkbladen bestaan uit een mengsel van cement en natuursteenkorrels (meestal graniet, marmer of kalksteen). Het geeft je keuken vaak een klassieke uitstraling. Maar als de korrels fijner zijn, kan het ook een robuuste look geven aan je moderne keuken.

Historie
Terrazzo vindt zijn oorsprong in Venetië (Italië) in de 15e eeuw. Bij de bouw van kerken werd het restmateriaal van de muren (marmer en graniet) in de betonnen vloeren gegoten. Omdat er veel overheen gelopen werd, raakten de voeren gepolijst. Hierdoor werden de marmeren en granieten korrels zichtbaar en dit gaf een mooi, glimmend effect.

Zo ontstond er een nieuwe trend waarvoor het afgekeurde restmateriaal uit de marmergroeven goed van pas kwam. Veel vloeren in huizen, en buitenterrassen werden bekleed met Terrazzo. Om net zo’n mooie glans als in de kerken te krijgen, werd er vaak geitenmelk gebruikt op de terrazzo vloeren.

Eind 19e eeuw kwam de ambacht naar Nederland. Italiaanse terrazzo-ambachtslieden hadden geen werk meer in Italië en trokken daarom verder Europa in. Langzamerhand werden toen ook de toepassingen en technieken van Terrazzo verbeterd. Zo werden er ook keukenwerkbladen van geproduceerd en werd het Terrazzo machinaal gepolijst in plaats van met geitenmelk.

Voordelen
Terrazzo werkbladen zijn stoot- en krasvast. Dit komt doordat de mix van cement en natuursteen erg sterk is. Hierdoor gaat het werkblad lang mee en is het bestand tegen dagelijks gebruik. Het gladde oppervlak is ook gemakkelijk schoon te houden en neemt geen vloeistoffen op vanwege een beschermlaag. Hierdoor wordt de hygiëne bevorderd.

Daarnaast zijn er oneindig veel variaties mogelijk wat betreft de samenstelling. Zo kun je kiezen uit verschillende kleuren cement en soorten natuursteen. Soms wordt er zelfs glas of parelmoer in de werkbladen verwerkt.

Ook de grootte van de natuursteenkorrels kunnen verschillen en kun je er voor kiezen om een patroon of figuur te laten inleggen.

Nadelen
Een Terrazzo werkblad heeft twee nadelen. Het kan scheuren bij grote temperatuurverschillen (bijvoorbeeld als er een hete pan op het werkblad wordt gezet). En het is vrij poreus; vooral wijnvlekken dienen snel te worden verwijderd, anders blijven er verkleuringen zichtbaar in het werkblad.