Keuken met kookeiland

Veel mensen die zich oriënteren op een nieuwe keuken, zijn gecharmeerd van een keuken met kookeiland. Het geeft een luxe uitstraling aan de inrichting van je huis en maakt de keuken tot een van de favoriete plekken in huis. Wanneer je kiest voor een keuken met eiland, is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken. Zo moet het kookeiland ergonomisch zijn en is het belangrijk na te denken over de functie en stijl die het eiland moet krijgen.

Ergonomisch

Een keuken werkt het prettigste als men met de indeling rekening houdt met de bewegingen die men het meeste maakt. Als je aan het koken bent, beweeg je het meest heen en weer tussen de kookeenheid, de gootsteen en de koelkast. Het is daarom slim om deze drie zo bij elkaar te plaatsen dat je jezelf gemakkelijk verplaatst: in een driehoek dus. Je kunt een eiland met kookeenheid of waterafvoer zó opstellen, dat je een perfecte driehoek krijgt waarbij de drie punten niet te ver bij elkaar vandaan liggen.

Keuken met kookeiland

Functie van het eiland

Als je voldoende beschikbare ruimte hebt en graag voor een keukeneiland wilt gaan, dan ben je toe aan het bepalen van de functies van het eiland. Wil je het eiland gebruiken voor het natte gedeelte, of kookt je er liever? Er zal dan ofwel aanvoer en afvoer van water moeten komen, ofwel stroom en gas als je kiest voor een kookeiland. Deze factoren hebben invloed op de totaalprijs van de keuken, omdat er mogelijk nog werk voor een loodgieter en elektricien bij komt kijken. De meest eenvoudige vorm is een eiland dat puur bestaat uit extra opbergruimte en werkoppervlak.

Stroom in kookeiland

Stijlen

Het kookeiland vormt een mooi geheel met de kastenwand. Eilandkeukens hebben vaak een wat moderner uitstraling, maar er zijn vele mogelijkheden. Ook een houten uitvoering of meer landelijke stijl komt voor bij eilandkeukens.

Keuken met kookeiland grijs