Warmtepompdroger

Warmtepompdroger

Op zoek naar een warmtepompdroger? Wij loodsen je erdoorheen!

Een warmtepompdroger is de meest geïnnoveerde droger en verbruikt in verhouding tot andere veel minder energie. De droogtechniek van deze variant is in grote lijnen hetzelfde als die een condensdroger. Het verschil is dat met deze versie de vochtige lucht wordt hergebruikt. Hete lucht wordt uit de trommel onttrokken, en met een pomp langs een speciale compressor met koelmiddel gepompt. Vocht in de lucht wordt gecondenseerd en opgevangen. Bij dit proces komt hitte vrij en dat wordt weer gebruikt om de was in de machine te drogen. Op deze manier kan er tot 60% op de energierekening worden bespaard in verhouding tot condensdrogers.

De aansluitwaarde is ook vele malen lager en hierdoor is het mogelijk een wasmachine én een droger op één groep aan te sluiten. De apparaten zijn iets prijziger, maar het verschil verdien je al snel terug als je het apparaat twee keer per week aanzet. Het enige nadeel aan dit type is dat de droogcyclus langer duurt. Een gemiddeld programma heeft een duur van 110 minuten.

Assortiment warmtepompdroger

Belangrijke informatie

  • Het deurscharnier van de meeste drogers zit aan de linkerkant.
  • Een warmtepompdroger kun je overal neerzetten.

Specificaties

1.

BOSCH warmtepompdroger
siemens warmtepompdrogers
AEG warmptepompdroger
Samsung warmptepompdroger
Zanussi warmptepompdroger
lg warmtepompdroger

2. Trommelinhoud

De inhoud van een droogtrommel wordt uitgedrukt in kilo’s en staat voor de hoeveelheid textiel of stof die per keer gedroogd kan worden. Het is het handigst als je voor een droger kiest met dezelfde vulcapaciteit als de wasmachine. Dit is de richtlijn voor de vulcapaciteit die bij jouw huishouden past:

- 1 t/m 2 personen: vulgewicht t/m 7 kilo.              
- 3 t/m 5 personen: vulgewicht van 8 kilo.
- 5 of meer personen: vulgewicht van 9 kilo of meer.

3. Droogprogramma’s en opties

Warmtepompdrogers zijn uitgerust met programma’s en standen om verschillende droogresultaten te behalen en om jou van extra gebruikscomfort te voorzien.

  • Kastdroog

Zoals de naam van het programma suggereert, de was komt droog uit het apparaat en kan direct de kast in.

  • Strijkdroog

Deze stand houdt het wasgoed een beetje vochtig waardoor het eenvoudig te strijken is.

  • Opfrisprogramma

Heb je eventjes in een ruimte gestaan waar gerookt werd? Deze lucht in je kleding gaat in rook op met het opfrisprogramma. Kort gedragen of muffe kleding kan na dit programma meteen weer worden aangetrokken.

  • Startuitstel of eindtijduitstel

Wil je zelf het tijdstip bepalen dat de machine klaar is? Of wil je van lagere energiekosten profiteren door de machine ’s nachts te laten draaien? Drogers met start- of eindtijduitstel kunnen dat.

  • Display met resttijdindicatie

Vind je het handig om te weten hoe lang een droogprogramma nog duurt als het apparaat aan staat? Dan is resttijdindicatie de functionaliteit die je nodig hebt.

4. Energieverbruik

Drogers worden geleverd met een energielabel. Van dit label kun je aflezen welke energieklasse het apparaat heeft en hoeveel energie in kilowattuur (kWh) per jaar wordt verbruikt. Labels voor drogers gaan van A+++ t/m C, waarbij A+++ het meest zuinig is.

Energieverbruik

5. Geluidsvermogen

Wasdrogers maken veel ‘lawaai’. Een gemiddelde droger produceert tussen de 63 en 65 aan decibel (dB). Dit is een indringend geluid dat je niet eenvoudig kunt negeren. Om die reden wil je een wasdroger liever niet naast een woon- of slaapkamer zetten. Echter zijn er stillere varianten op de markt verkrijgbaar. Deze produceren minder dan 63 dB.

Trends en ontwikkelingen

ÖKOFLOW-systeem

Bij AEG wasdrogers met het ÖKOFLOW-systeem hoeft er maar één filter schoongemaakt te worden in plaats van twee. Dit zorgt voor betere droogprestaties en maakt deze apparaten zuiniger dan reguliere drogers.